Az első lépések... és néhány tipp

Profile picture for user Vulpex

Régi visszajáró tagként látogatod weboldalainkat, avagy éppen most csatlakoztál hozzánk, és azon gondolkodsz éppen, hogy hogyan is válhatsz Klubunk és webhelyünk aktív tagjává? Az alábbiakban megpróbáltam röviden felvázolni, hogy hogyan is érdemes elkezdeni, és miben segítheted kezdeményezésünket és a VRK projektet.

Az első lépések

Minden új tagunkat, aki regisztrál webhelyünkön, attól kezdve egy kicsit a Klubunk tagjaként is tekintünk rá. Ezért azt javasoljuk, hogy kicsit mutatkozzanak be nekünk, és egymásnak, hiszen egy Klub attól Klub, hogy tagjai valamelyest megismerik egymást. Regisztrált tagjainknak erre két módjuk is van: a Portálon regisztrálva kitölthetik felhasználói adatlapjukat (profiljukat), ahol többek közt rövid bemutatkozást írhatnak magukról, illetve a Fórumon (is) regisztrált tagjaink használhatják erre az "Üdvözlet" topikot. Mi ez utóbbit preferáljuk, annak ellenére, hogy eddig nem nagyon volt rá igény, mivel a Portállal ellentétben, itt közvetlenebb kommunikációra van mód a tagok között.

Néhány jótanács

Részletekbe menő házirend helyett álljon itt néhány jótanács, amit minden tagunknak célszerű megfogadnia:

1. Maradj naprakész! Iratkozz fel hírlevelünkre, és ha aktív tag szeretnél maradni, kövesd nyomon aktuális híreinket és eseményeinket. A regisztrációnál megadott e-mail címet érdemes naprakészen tartani, mert ha időközben megszűnt, akkor nem tudunk elérni sem mi, sem más, valamint nem kapsz értesítést a webhelyet érintő esetleges fontos hírekről sem. Az érvénytelen e-mail címmel rendelkező, vagy nem aktívált (sosem jelentkezett be) felhasználókat spamként fogjuk kezelni.

2. Ne légy "write-only"! Minden újonnan regisztrált tagunknak javasoljuk, hogy új fórumhozzászólás, cikk vagy egyéb tartalom beküldése előtt ismerjék meg a Portál és a Fórum felépítését, és főbb részeit, valamint a felhasználási feltételeit és házirendjét. Ezzel elkerülhetőek a későbbi félreértések, valamint a fórumok egyik leggyakoribb réme, az offtopic, valamint az, hogy olyan dolgokra kérdezzen rá az illető, amelyet már több helyen leírtunk. Persze ez kevés számú tagnál még nem jelent gondot, de sok kicsi sokra megy.

3. A Portál és a Fórum két különálló rendszer, külön regisztrációt igényel mindkettő. Ha valaki mindkét helyen (a Portálon és a Fórumon is) szeretne regisztrálni, javasoljuk, hogy ezt ugyanazzal a felhasználónévvel és e-mail címmel tegye, mivel ezzel elkerülhetőek esetleges későbbi félreértések.

4. E-mail helyett használd a Fórumot! Mielőtt privát e-mailben keresed meg a webhely üzemeltetőit valamely témában, érdemes megfontolni, hogy az adott kérdést, közleményt vagy javaslatot ne e-mailben, hanem a nyilvános Fórumunkon vesd fel. Mi természetesen szívesen válaszolunk e-mailben is tagjainknak, azonban nem mindenben tudunk segíteni, és elvész annak az esélye is, hogy ezekre más tagjaink is tudjanak reagálni. A Fórum sokkal hatékonyabb kommunikációs forma, ráadásul ezáltal másoknak is tudunk segíteni egy adott probléma megoldásában például. A Fórum jórészt nyilvános, de zárt részei is vannak, melyeket csak bizonyos tagok láthatnak.

5. Tartsd tiszteletben a netikett, és a szerzői jogok írott és íratlan szabályait! Ezek nálunk is éppúgy érvényben vannak, mint más webhelyeken.

Miben tudok segíteni?

...sokan tették fel már nekünk ezt a kérdést. Bárki, aki szeretne részt venni Portálunk építésében, küldhet be az oldal témáihoz kapcsolódó ismertetőnket, cikkeket, híreket, forrásokat, képeket - azaz "mindent, ami róka". Kutatásokat végezhet egy neki tetsző témában, és megírhatja ennek eredményeit, vagy beszámolhat saját élményeiről, válaszolhat a fórumon felmerült kérdésekre. Minden segítség jól jön, legyen akármilyen apró dolog is! Amennyiben valaki nem szeretne regisztrálni a webhelyen, ezeket e-mailben is eluttathatja hozzánk, hogy közzétehessük. Mint látható, nem egy lexikon, kézikönyv vagy hírportál merev struktúráját próbáljuk követni, ezért aztán a jelenlegi témák és "szekciók" is újabbakkal bővülhetnek az olvasók igényeinek megfelelően - persze bizonyos korlátok között - és a portál azzá válik, amilyenné az üzemeltetők és tagjai idővel teszik. Attól sem kell megijedni, ha valaki úgy gondolja, hogy nem tud a portál minőségi elvárásaihoz alkalmazkodni írásaival, hiszen egyrészt mindenben segíteni fogjuk, másrészt pedig általában csak a kezdet nehéz. Azonban mindenkit megkérnénk, hogy beküldött tartalmaival maradjon hű az oldal témáihoz és filozófiájához. A Portál szinte valamennyi témájában és részeibe lehetséges tartalmat beküldeni vagy kommentelni, a beküldési irányelveknek megfelelően.